Mendapatkan Internet Tanpa Had Di Rumah Serendah RM110 Setiap Bulan

Update 30/9/2022: TM telah menamatkan jualan semua pakej Streamyx sejak tahun 2021.

Ini adalah review ringkas mengenai pakej TM Broadband 1Mbps yang dulu dikenali TM Streamyx 1Mbps.

Ia adalah pakej yang pernah saya langgan satu ketika dahulu. Terdapat banyak pakej yang diperkenalkan oleh TM untuk kelajuan 1Mbps. Cuma apa yang tiada, saya tidak lagi fokuskan di sini. Apa guna dikenang perkara yang tiada betul?. Saya akan berkongsi pengalaman dan padangan saya tentang pakej ini.

Disclaimer:

Segala penerangan dan kandungan pakej ini adalah berdasarkan oleh pengetahuan yang di terima dari pihak TM semasa latihan. Namun segala pandangan tidak bersandarkan ujian teknikal dari aspek ICT. Oleh itu segala ujian, dan pandangan mungkin mengandungi kesalahan dan mohon teguran di ruangan komen.

Pengenalan

Pakej ini adalah pakej combo yang didatangkan bersama pelan internet dan telefon. Ini adalah pakej internet tanpa had yang murah dan boleh dimiliki untuk kediaman.

Pada asalnya, sebelum kewujudkan pakej ini, pelanggan perlu melanggan dan membayar secara berasingan untuk dapatkan servis internet.

Dua perkara yang berasingan tersebut adalah :

  • Sewa bulanan talian telefon iaitu RM26
  • Bayaran pakej internet dengan modem biasa RM88

Manakala untuk panggilan pula pelanggan dicaj berlainan mengikut kadar biasa. Jadi pelanggan perlu membayar banyak untuk mendapatkan internet beserta talian telefon.

Pakej Combo

Pakej combo yang bersama internet dan pelan panggilan ini menghapuskan bayaran untuk sewa talian telefon yang perlu di bayar oleh pelanggan satu ketika dahulu.

Kehadiran pelan ini adalah satu pelan yang mudah dan terbaik untuk dimiliki berdasarkan keperluan. Saya mula aktif dengan blogging dan dunia internet satu ketika dahulu adalah bermula dengan pakej ini.

Ciri Khas Pakej Ini

# 1 Kelajuan Untuk Download 1Mbps maksimum & 128K Upload.

Untuk kelajuan muat turun (download) ni, memang kebiasaanya akan dapat lebih dalam 1-1.5Mbps mengikut tempat. Jarang-jarang dapat speed minimum 1Mbps . Saya telah berpindah beberapa tempat dan juga pernah downgrade pakej kepada 1Mbps. Jarang dapat rendah dari 1Mbps.

Untuk upload pula, bolehlah.. Untuk yang tak faham apa kegunaan upload ni, biasanya akan kita nak hantar gambar melalui whatsapp / telegram desktop atau menggunakan email, saat itulah kita gunakan fungsi upload ni. Lagi besar speed, makin cepatlah kerja upload file ni siap. Lagi satu yang paling mudah nak gambarkan adalah masa backup whatsapp. Kalaulah data dalam whatsapp anda tu besar, speed untuk upload slow, so memang lambat la siap.

# 2 Pelan Panggilan Yang Murah

Walaupun sekarang dah jarang orang nak pakai telefon rumah, tetapi mengikut pengalaman saya menjual pakej internet ni, telefon rumah ni biasanya digunakan oleh golongan peniaga online dan juga warga emas. Bagi peniaga online ni, mereka nak gunakan telefon rumah ni sebagai nombor telefon pejabat . Senang nak letak pada business card bagi yakinkan pelanggan yang mereka ada pejabat. Bagi call plan pula, dah tentu dipulun untuk call pelanggan atau pembekal sebab TM panggilan percuma kepada semua talian tetap TM seluruh Malaysia dan juga caj RM0.10 sen sahaja seminit untuk call ke talian mudah alih.

# Telefon Cordless Yang Ohsem Diberi PERCUMA.

Telefon cordless ni sebenarnya ada yang murah dan ada yang mahal.. serendah RM100 biasanya dah boleh dah ni. Cuma apa salahnya jika dapat PERCUMA dari TM alang-alang dah langgan pakej internet diaorang kan. Ambik jela.

Telefon cordless ni jaminan kerosakannya hanya setahun. Syok tepon ni sebab boleh daftarkan caller ID dan juga boleh di bawa ke mana-mana dalam kawasan rumah macam dalam tandas ke, dapur ke, belakang rumah ke.. Sebab telefon ni berfungsi gunakan elektrik dan bateri caj semula.

Bagi kawasan yang boleh ditawarkan servis caller ID, boleh langgan di TM Point atau semak di sana. Ia berfungsi kalau nak tahu siapa yang call, siapa yang miss call. Senang kita nak contact balik atau tak nak jawab… bawah ni saya letakkan satu contoh gambar telefon cordless. CONTOH o.k, jangan lah mengharap sangat dapat model macam ni. Bergantung pada stok la.

# 2 Modem Wireless (WIFI) Diberi PERCUMA.

Alat ni kalau tak ada, memang tak berinternet la. Alat ni adalah kombinasi 3 dalam 1.

  • Modem ADSL
  • Router
  • Switch

So ia berfungsi tukar singnal analog telefon tu ke signal digital bagi dapatkan internet. Boleh share ramai-ramai internet melalui dua cara.

  1. Kabel UTP
  2. Wireless (WiFi)

Sebab tu ada orang mintak kalau boleh tak nak pasang telefon rumah untuk kurangkan harga pakej yang nak dibayar tu.. tapi kecewa. Sebab kot mana pun, memang perlukan telefon rumah untuk dapatkan signal. Jadi kalau rasa tak nak pakai telefon rumah tu, cabut je la. Simpan. Kalau tak nak, bagi saya . Boleh saya jual je. Hahaha. Tapi time nak call 100 biasanya memang saya akan gunakan telefon rumah. Sebab PERCUMA.

Macam mana nak mohon?

Langkah pertama, Whats App / call / telegram saya untuk semak lokasi. Berikan saya alamat penuh untuk kerja-kerja semakan bagi dapatkan maklumat yang tepat. Nanti kalau cerita, sembang sampai teruja baru nak check alamat, tiba-tiba port penuh atau ada masalah lokasi. Tak ke bagi harapan palsu?

019-9377 794
(Hafizal)

Link Whats App : www.wasap.my/60199377794

Loading

2 thoughts on “Mendapatkan Internet Tanpa Had Di Rumah Serendah RM110 Setiap Bulan

  1. Pingback: Streamyx 2Mbps RM120

  2. Pingback: Pre-UniFI (Streamyx) 4Mbps - RM140 | Unifi Kuantan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.