Program Kemajuan Wanita Di Sambutan Hari Wanita Antarabangsa Tm

Telekom Malaysia Berhad (TM) menyertai organisasi di seluruh dunia untuk meraikan Hari Wanita Antarabangsa, memberi penghormatan kepada wanita TM serta semua wanita yang menerajui inovasi dan teknologi.

YB Teo Nie Ching, Timbalan Menteri Komunikasi & Digital

Menyokong usaha Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk mengiktiraf wanita dan gadis yang memperjuangkan kemajuan teknologi transformatif dan pendidikan digital, acara itu bertemakan DigitALL: Inovasi dan teknologi untuk kesaksamaan gender dan telah dirasmikan oleh YB Teo Nie Ching, Timbalan Menteri Komunikasi & Digital.

Ketika berucap pada majlis itu, YB Teo berkata, “Hari ini menandakan satu peristiwa istimewa untuk meraikan usaha dan sumbangan wanita daripada semua lapisan masyarakat serta mengiktiraf peranan mereka dalam keluarga, tempat kerja dan komuniti. Acara yang dianjurkan oleh TM ini juga berfungsi sebagai platform untuk pertukaran idea dan perspektif baharu tentang kesaksamaan gender terutamanya dalam realiti digital masa kini.

“Memandangkan Malaysia terus maju secara digital, lebih banyak perbualan diperlukan untuk membolehkan kemasukan dan kepelbagaian yang lebih besar dalam sektor teknologi dan digital. Kita juga mesti memacu mengapa penting untuk memastikan peluang yang sama untuk celik digital dan akses kepada sumber dalam talian, sambil meningkatkan perlindungan wanita dan gadis dalam ruang digital.”

Menyuarakan sentimen mengenai kesaksamaan dalam sektor digital ini, Dato’ Imri Mokhtar, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan TM menjelaskan, “Ketika TM berkembang ke arah menjadi TechCo yang berpaksikan manusia, kami percaya bahawa elemen yang paling penting untuk masa depan digital kami ialah pertumbuhan dan keupayaan kami. bakat.

“Dengan 37% daripada pengurusan peringkat tertinggi kami adalah wanita, kami berbesar hati melancarkan ASPIRE: Program Kemajuan Wanita oleh TM. Program pembangunan kepimpinan 1 tahun ini bertujuan untuk memupuk generasi baharu pemimpin wanita, dan memanfaatkan perspektif dan pengalaman unik mereka untuk memperkayakan inovasi dan kemampanan jangka panjang TM.”

DigitALL: Inovasi dan teknologi untuk kesaksamaan gender

Dengan 30 pekerja berprestasi tinggi yang pertama telah pun menyertai program ini, para peserta akan dipersiapkan untuk mengembangkan imej profesional dan penjenamaan peribadi mereka, meneroka kemahiran untuk memimpin, mempengaruhi, berunding dan mengemudi tempat kerja hari ini, dan memperoleh peluang untuk berhubung dengan rakan sebaya, mentor dan penaja untuk meningkatkan kemajuan kerjaya masa depan mereka.

Program baharu ini berfungsi sebagai yang terbaru dalam usaha berterusan TM untuk memperkasakan wanita, termasuk usahanya untuk menyokong masyarakat yang lebih luas.

Ini termasuk Yayasan TM (YTM), cabang asas TM, yang menawarkan biasiswa yang telah memanfaatkan pelajar berprestasi tinggi – dengan 49.5% daripada sarjana semasanya belajar di Malaysia dan luar negara terdiri daripada wanita muda. Pada masa yang sama, anak syarikat TM Multimedia University merekodkan bahawa 49.3% daripada graduannya yang bekerja adalah wanita muda – gambaran positif dalam membolehkan peluang yang sama untuk penukar permainan generasi akan datang.

Memanfaatkan pandangan penukar permainan wanita semasa, acara itu termasuk ahli panel Dr Sumitra Nair, Ketua dan Naib Presiden Kanan Strategi & Dasar, MDEC; Yuki Aizawa, Country Director Malaysia Chapter, Women in Tech Global Movement; dan Mariam Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Kongsi di Boston Consulting Group, Singapura.

Dikendalikan oleh Ketua Pegawai Modal Insan TM, Sarinah Abu Bakar – yang juga berkhidmat sebagai mentor penaja untuk program ASPIRE bersama Shanti Jusnita Johari, Ketua Pegawai Pemasaran TM – panel menangani isu seperti peranan inovasi dan teknologi dalam memperkasakan wanita dan gadis. di Malaysia, jurang antara penggunaan teknologi inovatif di bandar dan luar bandar, dan kepentingan wanita teladan untuk belia masa kini.

“Acara hari ini dan pelancaran ASPIRE adalah sebahagian daripada komitmen berterusan kami untuk memperkayakan kemakmuran dan mata pencarian Warga TM kami, dan di seluruh negara dan seterusnya. Kejayaan perjalanan transformasi TM bertunjangkan tenaga kerja kami yang berdedikasi, pelanggan setia dan komuniti tempatan. Oleh itu, kami melihatnya sebagai kewajipan dan kewajipan kami untuk memperkasakan kehidupan rakyat dan komuniti kami, memastikan rangkuman digital yang lebih besar, dan menyediakan mereka untuk kecemerlangan dalam masa depan digital,” kata Dato’ Imri Mokhtar.

Rujukan : TM News Room, BusinessToday

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.