Category Archives: UniFI Wireless Broadband

Senarai Penuh Liputan Unifi Wireless Di Kuantan Pahang

Siapa yang dah cuba Unifi Wireless? Berbaloi tak dengan bayaran bulanan dan speed yang diterima? .

Saya ada tulis panjang lebar tentang pakej Unifi Wireless ( Rujuk Di Sini ). Ia menggunakan sambungan LTE 4G -FDD. Servis ini boleh digunakan di kawasan liputan Unifi Wireless. Ia tidak memerlukan pendawaian di rumah, malah tiada tebukan dinding yang perlu di buat.

Di Kuantan saya lihat ada beberapa lokasi yang telah ditambah liputan. Terpulang kepada pelanggan yang ingin memilih. Sebagai contoh, ada lokasi yang mempunyai liputan Streamyx tetapi maksimum yang boleh dicapai adalah 8Mbps dengan bayaran bulanan untuk pakej 8Mbps adalah RM140.

Dengan menggunakan Unifi Wireless, sekurang-kurangnya anda akan menerima speed internet 10Mbps ke atas dengan bayaran bulanan RM79 sahaja. Namun anda perlu juga menilai keperluan dan kehendak anda sesuai dengan infra yang ada.

Kelebihan Unifi Wireless

  • Tiada Kontrak. Boleh di tamatkan bila-bila masa.
  • Router yang dibekalkan tidak ‘lock’ dan boleh masuk simkad mana-mana telco lain yang anda fikirkan terbaik.
  • Tiada pendawaian diperlukan.
  • Menggunakan signal 4G LTE – FDD yang lebih stabil.
  • Bayaran bulanan hanya RM79 sahaja.
  • Pendaftaran yang mudah dan tiada deposit.

Kekurangan Unifi Wireless

  • Perlu beli router Huawei B618 dengan harga RM565.
  • Perlukan pengesahan lokasi liputan.

Bagi saya, anda perlu cuba dahulu dan jika tidak memuaskan hati, boleh tamatkan langganan dan cuba dengan telco lain.

Ini adalah senarai penuh lokasi yang terlibat dengan liputan Unifi Wireless;

  1. Perkampungan Indera Sempurna Kuantan
  2. Jaya Gading.
  3. Taman Pandan Damai
  4. Taman Tas
  5. Bukit Rangin
  6. Taman Rangin Perdana
  7. Perkampungan Sungai Isaap Damai
  8. Perkampungan Sungai Isap 3
  9. Permatang Badak
  10. Jalan Bukit Ubi – Bandar Kuantan
  11. Jalan Merdeka – Bandar Kuantan
  12. Jalan Masjid – Bandar Kuantan
  13. Jalan Dato’ Lim Hoe Lek
  14. Kawasan Sekitar Stadium Darul Makmur
  15. Perumahan Indera Mahkota 15
  16. Perumahan Indera Mahkota 5
  17. Perumahan Indera Mahkota 2
  18. Perumahan Indera Mahkota 8
  19. Taman Setali
  20. Taman Tunas Jaya
  21. Taman Sri Galing
  22. Perumahan Kubang Buaya
  23. Perumahan Seri Kuantan
  24. Perumahan Taman Beserah
  25. Kampung Jeram
  26. Kawasan UIA
  27. Kampung Darat
  28. Perkampungan Batu Hitam

Buat masa ini, senarai di atas adalah senarai terkini dan untuk lebih detail boleh berhubung dengan saya Hafizal 019-9377794 untuk bantuan.

Prosedur Pendaftaran :

  • Bayaran Router RM565

Sim kad dan router akan dibekalkan kepada anda.

Coverage UniFI Wireless Broadband Di Kuantan

Biasanya kita akan cari broadband yang murah dan menepati ciri-ciri yang kita nak. Hal ini adalah lumrah namun ia harus dinilai dari pelbagai aspek yang pertama sekali adalah berbaloi atau tidak untuk kita langgan satu-satu pelan internet tu.

Bulan lepas, TM umumkan pakej UniFI Wireless broadband. Pada asalnya saya sangka ia menggantikan kawasan liputan Webe Broadband dulu. Tapi sangkkan saya meleset. Ia tidak meluas seperti Webe Broadband sebelum ni.

Setakat hari ni, saya lihat hanya beberapa kawasan sahaja di Pahang ni yang berada dalam liputan UniFI Wireless Broadband. Kawasan seperti Sungai Isap, Bukit rangin, Cenderawasih, Bukit Setongkol, dan juga beberapa kawasan lagi berada dalam liputan.

Pada saya, ia adalah pelan yang murah dengan kuota data yang besar cuma harga untuk router agak tinggi walaupun TM telah memberikan diskaun kepada pelanggannya. Tapi kebaikannya adalah tiada kontrak dan bebas untuk top up bila-bila masa sahaja tanpa perlu risaukan tarikh bil.

 

Pakej Internet Murah : Unifi Wireless Broadband RM79

TM telah memperkenalkan satu produk baru yang diberi nama UniFI Wireless Broadband. Pakej ini disasarkan kepada mereka yang tinggal di kawasan liputan UniFI LTE yang mana inginkan perkhidmatan internet yang tiada kontrak. Saya menghadiri sesi sidang video bersama TM baru-baru ini di Wisma TM Mahkota Kuantan.

Pakej ini memerlukan anda untuk membeli router bersama dengan sim kad . Ia tidak di jual berasingan atau ala carte. Bagi saya pakej ni menarik tapi harga router yang agak tinggi sekaligus saya melupakan niat saya untuk memiliki pakej ni.

Walaupun harga router dekat luar atau online dijual dengan harga lebih dari RM1000, ia berbaloi untuk dimiliki oleh mereka yang mampu. Kerana tiada kontrak. Saya pasti TM tak mahu pelanggan terikat dengan kontrak dan menawarkan router tersebut dengan harga yang rendah untuk dibeli oleh anda. Bukankah slogan TM UniFI Broadband ni adalah #Bebas?.

WiFI Router yang di bekalkan ni mudah . Tak payah nak panggil-panggil installer datang. Tak payah tunggu diaorang. Balik masuk sim kad, plug and play je. Boleh guna terus.

Satu lagi, device ni boleh connect max 64 device tak termasuk telefon. Sorry .. telefon hanya boleh connect 3 phone saja. Speed sambungan lebih laju iaitu pada 2.3Mhz.

Untuk pendaftaran, anda hanya perlukan mykad dan perlu membayar RM599 untuk harga device tersebut (RRP RM1099) . Tiada deposit diperlukan untuk warganegara Malaysia tetapi hanya RM100 dikenakan sebagai deposit jika bukan warganegara Malaysia. Untuk elakkan dari manipulasi harga dan lain-lain, anda hanya boleh membuat pendaftaran maksimum 3 pendaftaran sahaja.

Apa yang menarik, tiada lagi kuota suasana broadband seperti ini :

  • Kelajuan 4G hujung minggu percuma (Wei, orang nak bercuti dan jalan2 hujung minggu)
  • Kelajuan internet unlimited tengah malam hingga pagi (Orang nak tido laa)

Semua di atas ni tiada !. Anda boleh nikmati kelajuan internet LTE sepanjang masa dan nikmati kuota 60Gb bulanan yang diberikan sebebasnya!

Tapi apa jadi lepas cecah 60Gb ??

Speed internet drop jadi 128Kbps sehingga tarikh bil seterusnya atau nak tambah data, boleh top up mengikut pecahan seperti di bawah. Data yang top up tu boleh guna sehingga 90 hari. Tapi kuota bulanan 60Gb adalah mengikut tarikh bil.

 

3 Bulan Loyalty Waiver 

Jika anda bayar dengan cantik dalam tempoh 12 bulan, anda layak untuk dapat 3 bulan bil percuma dalam kategori Loyalti Waiver. Bulan yang ke 13 hingga bulan yang ke 15, anda dapat pengecualian bayaran bulanan. So 3 bulan tak perlu bayar bil. Syok oo..

Macam Mana Proses Pendaftaran , Penghantaran & Aduan?

Untuk Yang Mendaftar DI TM Point Atau Self Pickup

1# Buat Pendaftaran DI TM Point 
Walk in saja ke TM Point dan buat pendaftaran. Tak faham, tanya orang di kaunter.

2# Serahan Device
Customer service di TM Point akan semak dan test alat tersebut jika anda minta dan jika ada masalah, device tersebut akan di ganti dengan yang lain. Anda terus boleh gunakannya!

Untuk Yang Mendaftar Dengan Penjual Sah ( Hafizal Broadband ) – 019-9377794

1# Call / Whats App Saya 
Call atau WhastApp saya dan bantu anda untuk semakan liputan LTE UniFI . Jika ada liputan, saya akan menetapkan temujanji dengan anda untuk proses pendaftaran dan penerangan lebih lanjut.

2# Terima Device Dan Sim Dalam Tempoh 3-7 Hari
Anda akan menerima device dalam tempoh 3-7 hari bekerja. Penghantaran dibuat oleh syarikat penghantaran yang diuruskan oleh pihak TM. Bukan saya.

Device Ada Masalah Selepas Terima ??

Dalam Tempoh 24 Jam :

Anda perlu buat aduan melalui live chat di unifi.com.my . Customer service akan bantu anda untuk menentukan sama ada anda layak mendapatkan device baru.

Selepas Tempoh 24 Jam :

Anda perlu bawa device tersebut ke mana-mana pusat servis center Huawei di Seluruh Malaysia. Boleh semak di sini : Pusat Servis Center Huawei (Klik Link)

JANGAN SANGKA SEMUA TEMPAT ADA COVERAGE!

Buat semakan terlebih dahulu di website unifi.com.my. Di Pahang setakat ni tak banyak tempat terlibat. Tak sama dengan lokasi LTE Webe atau UniFI Mobile. So , hati-hati. Anda boleh semak di web unifi : https://unifi.com.my/wirelessbroadband/index.html

Setakat ni saja yang saya boleh share. Jika ada pertanyaan boleh je tanya saya. Tapi bukanlah saya terlalu expert dengan device tersebut. Ada perkara yang mungkin saya tak dapat beri jawapan segera atau memang diluar pengetahuan saya.

Untuk pendaftaran, boleh terus berhubung dengan saya di talian 019-9377794. Saya akan bantu yang mana boleh.