Monthly Archives: July 2017

Streamyx 4Mbps RM140

Pakej ni popular dulu sebab ia adalah speed yang maksimum ditawarkan sehinggalah pada tahun 2012 Streamyx datang dengan 8Mbps. Tapi belum semua tempat ditawarkan 8Mbps waktu tu.

Huraian pakej ni sama dengan pakej 1 & 2Mbps. Cuma speed, dan harganya berbeza. Satu keistimewaan pakej ni adalah boleh Add On Unifi TV atau dulunya digelar HyppTV. Nanti saya cerita dalam post saya yang lain. Tak nak campur sebab nanti anda nak rujuk senang.

Apa yang boleh dibuat dengan speed 4Mbps ni? boleh download movie atau streaming movie dah bila guna pakej ni…

Apa yang terkandung dalam pakej ni?.

# 1 Kelajuan Untuk Download 4Mbps maksimum & 384K Upload.

Untuk kelajuan muat turun (download) ni, memang kebiasaanya akan dapat lebih dalam 4-4.5Mbps mengikut tempat. Jarang-jarang dapat speed minimum 4Mbps . Saya pernah guna speed 4Mbps ni dan boleh dikatakan antara speed yang baik dan sesuai untuk kegunaan 2-5 orang bagi aplikasi biasa dan aplikasi streaming online, 2 orang sudah boleh.

Untuk upload pula, sama dengan pakej 4Mbps. Speed upload adalah 384Kbps ..bolehlah. Untuk yang tak faham apa kegunaan upload ni, biasanya akan kita nak hantar gambar melalui whatsapp / telegram desktop atau menggunakan email, saat itulah kita gunakan fungsi upload ni. Lagi besar speednya, makin cepatlah kerja upload file ni siap. Lagi satu yang paling mudah nak gambarkan adalah masa backup whatsapp. Kalaulah data dalam whatsapp anda tu besar, speed untuk upload slow, so memang lambat la siap.

 

# 2 Pelan Panggilan Yang Murah

Walaupun sekarang dah jarang orang nak pakai telefon rumah, tetapi mengikut pengalaman saya menjual pakej internet ni, telefon rumah ni biasanya digunakan oleh golongan peniaga online dan juga warga emas. Bagi peniaga online ni, mereka nak gunakan telefon rumah ni sebagai nombor telefon pejabat . Senang nak letak pada business card bagi yakinkan pelanggan yang mereka ada pejabat. Bagi call plan pula, dah tentu dipulun untuk call pelanggan atau pembekal sebab TM panggilan percuma kepada semua talian tetap TM seluruh Malaysia dan juga caj RM0.10 sen sahaja seminit untuk call ke talian mudah alih.

 

# 3 Telefon Cordless Yang Ohsem Diberi PERCUMA.

Telefon cordless ni sebenarnya ada yang murah dan ada yang mahal.. serendah RM100 biasanya dah boleh dah ni. Cuma apa salahnya jika dapat PERCUMA dari TM alang-alang dah langgan pakej internet diaorang kan. Ambik jela.

Telefon cordless ni jaminan kerosakannya hanya setahun. Syok tepon ni sebab boleh daftarkan caller ID dan juga boleh di bawa ke mana-mana dalam kawasan rumah macam dalam tandas ke, dapur ke, belakang rumah ke.. Sebab telefon ni berfungsi gunakan elektrik dan bateri caj semula.

Bagi kawasan yang boleh ditawarkan servis caller ID, boleh langgan di TM Point atau semak di sana. Ia berfungsi kalau nak tahu siapa yang call, siapa yang miss call. Senang kita nak contact balik atau tak nak jawab… bawah ni saya letakkan satu contoh gambar telefon cordless. CONTOH o.k, jangan lah mengharap sangat dapat model macam ni. Bergantung pada stok la.

 

# 4 Modem Wireless (WIFI) Diberi PERCUMA.

Alat ni kalau tak ada, memang tak berinternet la. Alat ni adalah kombinasi 3 dalam 1.

  • Modem ADSL
  • Router
  • Switch

So ia berfungsi tukar singnal analog telefon tu ke signal digital bagi dapatkan internet. Boleh share ramai-ramai internet melalui dua cara.

  1. Kabel UTP
  2. Wireless (WiFi)

Sebab tu ada orang mintak kalau boleh tak nak pasang telefon rumah untuk kurangkan harga pakej yang nak dibayar tu.. tapi kecewa. Sebab kot mana pun, memang perlukan telefon rumah untuk dapatkan signal. Jadi kalau rasa tak nak pakai telefon rumah tu, cabut je la. Simpan. Kalau tak nak, bagi saya . Boleh saya jual je. Hahaha. Tapi time nak call 100 biasanya memang saya akan gunakan telefon rumah. Sebab PERCUMA.

 

# 5 Unlimited!. Tak Perlu Fikir Data Habis.

Kalau guna broadband internet yang ada data kuota, susah hati sikit bila kita ni suka download movie ke, online video ke, lebih-lebih lagi yang guna Windows 10. Aplikasi dia suka benor download update Windows dia. Setakat yang saya tahu, tak ada cara nak hentikan update tersebut. So ia gunakan Data yang besar. Ini setakat yang saya tahulah. Sebab kalau anda yang pakar, mungkin boleh hentikan dengan cara teknikal. Tapi semua orangkah tahu?

 

Macam mana nak mohon?

Langkah pertama, Whats App / call / telegram saya untuk semak lokasi. Berikan saya alamat penuh untuk kerja-kerja semakan bagi dapatkan maklumat yang tepat. Nanti kalau cerita, sembang sampai teruja baru nak check alamat, tiba-tiba port penuh atau ada masalah lokasi. Tak ke bagi harapan palsu?

019-9377 794
(Hafizal)

Link Whats App : www.wasap.my/60199377794

Saya sediakan perkhidmatan sekitar Kuantan & Kuala Rompin Pahang sahaja setakat ni. Untuk kawasan lain belum dapat wakil. Sekarang masih mencari insan yang berminat untuk join saya punya group cari makan ni. Tapi saya nak yang serius dan bersungguh-sungguh. Nantilah saya cerita dalam iklan lain o.k.

P/S:

Ayat-ayat yang ku tulis di atas tu ada yang copy dari huraian pakej 1Mbps (Baca sini). Pakej yang sama, cuma harga dan speed je lain. Takkan saya nak tulis teks lain..penatlah . hahaha

Streamyx 2Mbps RM130

Mengikut pengalaman saya dalam menjual pakej Streamyx start tahun 2010, marah benar prospek kalau dia berkobar-kobar nak langgan Streamyx, dan sangat memerlukan, tapi bila check hanya pakej 2Mbps sahaja boleh di apply sedangkan tambah lagi RM10 boleh dapatkan pakej Streamyx 4Mbps yang lebih laju.

Ini terjadi akibat jarak kabel dengan exchange TM. Tak tahu nak hurai apa tentang exchange ni. Tapi memang kalau makin jauh, makin keciklah speed yang boleh di support atau ditawarkan. So apa boleh buat, apa yang ada, ambik sahajalah jika terpaksa. Kalau tak nak, boleh cuba pilihan telco lain yang unlimited dan lebih stabil.

So apa yang boleh dibuat dengan 2Mbps ni? Haa. kalau 1Mbps tadi boleh buat kerja-kerja biasa macam online, search, tengok Youtube biasa, dan download file, movie, kali ni tambah sikit.. dengar ceritanya boleh gunakan untuk Android Box. Tapi comformkan betul-betul dengan penjual ya..

Apa yang terkandung dalam pakej ni?.

# 1 Kelajuan Untuk Download 2Mbps maksimum & 128K Upload.

Untuk kelajuan muat turun (download) ni, memang kebiasaanya akan dapat lebih dalam 2-2.5Mbps mengikut tempat. Jarang-jarang dapat speed minimum 2Mbps . Saya tak ada pengalaman guna 2Mbps sebab tempat yang saya tinggal walaupun hidup berpindah randah ni tetap ada maksimum 8Mbps. So tak dapat nak ceritakan pengalaman. Tapi boleh rujuk pengalaman saya untuk pakej 1Mbps (Baca Sini : Streamyx 1Mbps).

Untuk upload pula, sama dengan pakej 1Mbps. Speed upload hanyalah 128Kbps ..bbolehlah. Untuk yang tak faham apa kegunaan upload ni, biasanya akan kita nak hantar gambar melalui whatsapp / telegram desktop atau menggunakan email, saat itulah kita gunakan fungsi upload ni. Lagi besar speednya, makin cepatlah kerja upload file ni siap. Lagi satu yang paling mudah nak gambarkan adalah masa backup whatsapp. Kalaulah data dalam whatsapp anda tu besar, speed untuk upload slow, so memang lambat la siap.

 

# 2 Pelan Panggilan Yang Murah

Walaupun sekarang dah jarang orang nak pakai telefon rumah, tetapi mengikut pengalaman saya menjual pakej internet ni, telefon rumah ni biasanya digunakan oleh golongan peniaga online dan juga warga emas. Bagi peniaga online ni, mereka nak gunakan telefon rumah ni sebagai nombor telefon pejabat . Senang nak letak pada business card bagi yakinkan pelanggan yang mereka ada pejabat. Bagi call plan pula, dah tentu dipulun untuk call pelanggan atau pembekal sebab TM panggilan percuma kepada semua talian tetap TM seluruh Malaysia dan juga caj RM0.10 sen sahaja seminit untuk call ke talian mudah alih.

 

# Telefon Cordless Yang Ohsem Diberi PERCUMA.

Telefon cordless ni sebenarnya ada yang murah dan ada yang mahal.. serendah RM100 biasanya dah boleh dah ni. Cuma apa salahnya jika dapat PERCUMA dari TM alang-alang dah langgan pakej internet diaorang kan. Ambik jela.

Telefon cordless ni jaminan kerosakannya hanya setahun. Syok tepon ni sebab boleh daftarkan caller ID dan juga boleh di bawa ke mana-mana dalam kawasan rumah macam dalam tandas ke, dapur ke, belakang rumah ke.. Sebab telefon ni berfungsi gunakan elektrik dan bateri caj semula.

Bagi kawasan yang boleh ditawarkan servis caller ID, boleh langgan di TM Point atau semak di sana. Ia berfungsi kalau nak tahu siapa yang call, siapa yang miss call. Senang kita nak contact balik atau tak nak jawab… bawah ni saya letakkan satu contoh gambar telefon cordless. CONTOH o.k, jangan lah mengharap sangat dapat model macam ni. Bergantung pada stok la.

 

# 2 Modem Wireless (WIFI) Diberi PERCUMA.

Alat ni kalau tak ada, memang tak berinternet la. Alat ni adalah kombinasi 3 dalam 1.

  • Modem ADSL
  • Router
  • Switch

So ia berfungsi tukar singnal analog telefon tu ke signal digital bagi dapatkan internet. Boleh share ramai-ramai internet melalui dua cara.

  1. Kabel UTP
  2. Wireless (WiFi)

Sebab tu ada orang mintak kalau boleh tak nak pasang telefon rumah untuk kurangkan harga pakej yang nak dibayar tu.. tapi kecewa. Sebab kot mana pun, memang perlukan telefon rumah untuk dapatkan signal. Jadi kalau rasa tak nak pakai telefon rumah tu, cabut je la. Simpan. Kalau tak nak, bagi saya . Boleh saya jual je. Hahaha. Tapi time nak call 100 biasanya memang saya akan gunakan telefon rumah. Sebab PERCUMA.

Macam mana nak mohon?

Langkah pertama, Whats App / call / telegram saya untuk semak lokasi. Berikan saya alamat penuh untuk kerja-kerja semakan bagi dapatkan maklumat yang tepat. Nanti kalau cerita, sembang sampai teruja baru nak check alamat, tiba-tiba port penuh atau ada masalah lokasi. Tak ke bagi harapan palsu?

019-9377 794
(Hafizal)

Link Whats App : www.wasap.my/60199377794

Saya sediakan perkhidmatan sekitar Kuantan & Kuala Rompin Pahang sahaja setakat ni. Untuk kawasan lain belum dapat wakil. Sekarang masih mencari insan yang berminat untuk join saya punya group cari makan ni. Tapi saya nak yang serius dan bersungguh-sungguh. Nantilah saya cerita dalam iklan lain o.k.

P/S:

Ayat-ayat yang ku tulis di atas tu ada yang copy dari huraian pakej 1Mbps (Baca sini). Pakej yang sama, cuma harga dan speed je lain. Takkan saya nak tulis teks lain..penatlah . hahaha

Mendapatkan Internet Tanpa Had Di Rumah Serendah RM110 Setiap Bulan

Ini adalah review ringkas mengenai pakej TM Broadband 1Mbps yang dulu dikenali TM Streamyx 1Mbps.

Ia adalah pakej yang pernah saya langgan satu ketika dahulu. Terdapat banyak pakej yang diperkenalkan oleh TM untuk kelajuan 1Mbps. Cuma apa yang tiada, saya tidak lagi fokuskan di sini. Apa guna dikenang perkara yang tiada betul?. Saya akan berkongsi pengalaman dan padangan saya tentang pakej ini.

Disclaimer:

Segala penerangan dan kandungan pakej ini adalah berdasarkan oleh pengetahuan yang di terima dari pihak TM semasa latihan. Namun segala pandangan tidak bersandarkan ujian teknikal dari aspek ICT. Oleh itu segala ujian, dan pandangan mungkin mengandungi kesalahan dan mohon teguran di ruangan komen.

Pengenalan

Pakej ini adalah pakej combo yang didatangkan bersama pelan internet dan telefon. Ini adalah pakej internet tanpa had yang murah dan boleh dimiliki untuk kediaman.

Pada asalnya, sebelum kewujudkan pakej ini, pelanggan perlu melanggan dan membayar secara berasingan untuk dapatkan servis internet.

Dua perkara yang berasingan tersebut adalah :

  • Sewa bulanan talian telefon iaitu RM26
  • Bayaran pakej internet dengan modem biasa RM88

Manakala untuk panggilan pula pelanggan dicaj berlainan mengikut kadar biasa. Jadi pelanggan perlu membayar banyak untuk mendapatkan internet beserta talian telefon.

 

Pakej Combo

Pakej combo yang bersama internet dan pelan panggilan ini menghapuskan bayaran untuk sewa talian telefon yang perlu di bayar oleh pelanggan satu ketika dahulu.

Kehadiran pelan ini adalah satu pelan yang mudah dan terbaik untuk dimiliki berdasarkan keperluan. Saya mula aktif dengan blogging dan dunia internet satu ketika dahulu adalah bermula dengan pakej ini.

 

Ciri Khas Pakej Ini

 

# 1 Kelajuan Untuk Download 1Mbps maksimum & 128K Upload.

Untuk kelajuan muat turun (download) ni, memang kebiasaanya akan dapat lebih dalam 1-1.5Mbps mengikut tempat. Jarang-jarang dapat speed minimum 1Mbps . Saya telah berpindah beberapa tempat dan juga pernah downgrade pakej kepada 1Mbps. Jarang dapat rendah dari 1Mbps.

Untuk upload pula, bolehlah. Untuk yang tak faham apa kegunaan upload ni, biasanya akan kita nak hantar gambar melalui whatsapp / telegram desktop atau menggunakan email, saat itulah kita gunakan fungsi upload ni. Lagi besar speednya, makin cepatlah kerja upload file ni siap. Lagi satu yang paling mudah nak gambarkan adalah masa backup whatsapp. Kalaulah data dalam whatsapp anda tu besar, speed untuk upload slow, so memang lambat la siap.

 

# 2 Pelan Panggilan Yang Murah

Walaupun sekarang dah jarang orang nak pakai telefon rumah, tetapi mengikut pengalaman saya menjual pakej internet ni, telefon rumah ni biasanya digunakan oleh golongan peniaga online dan juga warga emas. Bagi peniaga online ni, mereka nak gunakan telefon rumah ni sebagai nombor telefon pejabat . Senang nak letak pada business card bagi yakinkan pelanggan yang mereka ada pejabat. Bagi call plan pula, dah tentu dipulun untuk call pelanggan atau pembekal sebab TM panggilan percuma kepada semua talian tetap TM seluruh Malaysia dan juga caj RM0.10 sen sahaja seminit untuk call ke talian mudah alih.

 

# Telefon Cordless Yang Ohsem Diberi PERCUMA.

Telefon cordless ni sebenarnya ada yang murah dan ada yang mahal.. serendah RM100 biasanya dah boleh dah ni. Cuma apa salahnya jika dapat PERCUMA dari TM alang-alang dah langgan pakej internet diaorang kan. Ambik jela.

Telefon cordless ni jaminan kerosakannya hanya setahun. Syok tepon ni sebab boleh daftarkan caller ID dan juga boleh di bawa ke mana-mana dalam kawasan rumah macam dalam tandas ke, dapur ke, belakang rumah ke.. Sebab telefon ni berfungsi gunakan elektrik dan bateri caj semula.

Bagi kawasan yang boleh ditawarkan servis caller ID, boleh langgan di TM Point atau semak di sana. Ia berfungsi kalau nak tahu siapa yang call, siapa yang miss call. Senang kita nak contact balik atau tak nak jawab… bawah ni saya letakkan satu contoh gambar telefon cordless. CONTOH o.k, jangan lah mengharap sangat dapat model macam ni. Bergantung pada stok la.

 

# 2 Modem Wireless (WIFI) Diberi PERCUMA.

Alat ni kalau tak ada, memang tak berinternet la. Alat ni adalah kombinasi 3 dalam 1.

  • Modem ADSL
  • Router
  • Switch

So ia berfungsi tukar singnal analog telefon tu ke signal digital bagi dapatkan internet. Boleh share ramai-ramai internet melalui dua cara.

  1. Kabel UTP
  2. Wireless (WiFi)

Sebab tu ada orang mintak kalau boleh tak nak pasang telefon rumah untuk kurangkan harga pakej yang nak dibayar tu.. tapi kecewa. Sebab kot mana pun, memang perlukan telefon rumah untuk dapatkan signal. Jadi kalau rasa tak nak pakai telefon rumah tu, cabut je la. Simpan. Kalau tak nak, bagi saya . Boleh saya jual je. Hahaha. Tapi time nak call 100 biasanya memang saya akan gunakan telefon rumah. Sebab PERCUMA.

Macam mana nak mohon?

Langkah pertama, Whats App / call / telegram saya untuk semak lokasi. Berikan saya alamat penuh untuk kerja-kerja semakan bagi dapatkan maklumat yang tepat. Nanti kalau cerita, sembang sampai teruja baru nak check alamat, tiba-tiba port penuh atau ada masalah lokasi. Tak ke bagi harapan palsu?

019-9377 794
(Hafizal)

Link Whats App : www.wasap.my/60199377794

Saya sediakan perkhidmatan di seluruh Malaysia namun tertakluk di beberapa kawasan di setiap negeri. Anda boleh rujuk kawasan perkhidmatan saya di sini . : Kawasan Perkhidmatan